Mi činimo svijet sigurnijim

E-glasnik 04/2020
 • Napredne digitalne sigurnosne usluge dostupne u TÜV Croatia za područje cijele jugoistočne Europe
  Napredne digitalne sigurnosne usluge dostupne u TÜV Croatia za područje cijele jugoistočne Europe
  više >
 • REMOTE umjesto ON-SITE: Mogućnosti auditiranja u vrijeme Corone
  REMOTE umjesto ON-SITE: Mogućnosti auditiranja u vrijeme Corone
  više >
 • Cyber sigurnost u doba Corone
  Cyber sigurnost u doba Corone
  više >
 • Ultrazvučno mjerenje debljine stijenke posuda pod tlakom
  Ultrazvučno mjerenje debljine stijenke posuda pod tlakom
  više >
Certifikacija sustava

TÜV Croatia kao dio TÜV NORD grupe širi svoj portfelj usluga na implementaciju i certifikaciju naprednih digitalnih sigurnosnih usluga na području cijele jugoistočne Europe. Usluge su od osobitog značaja u digitalizaciji javne uprave, te svim subjektima i projektima kojima je potrebna visoka razina kibernetičke sigurnosti. Prvi koraci napravljeni su u Essenu na sastanku sa čelnicima TÜViT, diviziji za napredne digitalne sigurnosne usluge grupacije TÜV NORD, kome su prisustvovali i eksperti informacijske sigurnosti iz APICURA Business Intelligence kao tvrtke partnera u razvoju i plasmanu ove vrste digitalnih usluga.

 

Corona virus također predstavlja nove izazove za TIC sektor (Testiranje, Inspekcija i Certificiranje). To se posebno odnosi na postojeće certifikate koji bi mogli uskoro prestati važiti i treba ih održavati ako audit na licu mjesta nije izvediv zbog trenutne situacije.

Daljinski audit: Audit putem video konferencije

Daljinski audit: Audit putem video konferencije

Rješenje koje omogućava obavljanje audita bez fizičke prisutnosti auditora je daljinski (remote) audit. Ovo je metoda audita koja se provodi interaktivno putem videokonferencije. Na taj način se zatim provjeravaju aspekti i pregledavaju se dokumenti koji bi također bili dio audita na licu mjesta.

 

Pouzdano ćemo nastaviti biti tu za vas

S obzirom na trenutnu situaciju, u mnogim slučajevima nudimo audite putem video konferencije. Ispod ćete pronaći usluge koje se trenutno nude na daljinu ili u modificiranom obliku. Ako vaš test ili certifikat nisu tamo navedeni, obratite nam se. Svakako ćemo pronaći najbolji mogući pristup za vašu tvrtku.

 

Checklista: Jeste li spremni za daljinski audit??

 

PROSTORIJE

 • Optimalno: Mirna sala za konferencije

 • Alternativa: Miran uredski prostor

   

INFRASTRUKTURA

 • Stabilna internetska veza

  • Optimalno: veza putem mrežnog kabela

  • Alternativa: veza putem WLAN-a

 • Uobičajeni web preglednici: Firefox, Chrome, Internet Explorer

 • Računalo / laptop / tablet / tabla za povezivanje (Interactive Whiteboard)

 • Kamera za video prijenos

  • Optimalno: ConferenceCam (s najmanje 2 megapiksela)

  • Alternativa: WebCam

 • Audio sustav za prijenos zvuka

  • Optimalno: audio konferencijski sustav

  • Alternativa: slušalice s mikrofonom

 • Sve osobe relevantne za audit imaju adresu e-pošte. Adresa e-pošte potrebna je za pozivanje sudionika na daljinski audit.

   

SOFTVER

 • Optimalno: softver za video konferencije

(Cisco WebEx ili Microsoft Skype for Business)

Ako još uvijek nemate softver za video konferencije:

WebEx: mali početni napor potreban za instalaciju dodataka (bez dodatnih troškova)

Skype for Business: Sudjelovanje je moguće samo s važećim accountom (povezanim s troškovima)

 

DOKUMENTACIJA

 • Optimalno: Svi potrebni dokumenti dostupni u digitalnom obliku.

 • Alternativa: Mogućnost skeniranja dokumenata ili fotografiranja (putem web kamere, npr. sa sustavom Windows 10: unaprijed instalirana aplikacija "Camera")

   

Potrebno je samo ako su dokumenti dostupni u tiskanom obliku.

Danas je cyber sigurnost u tvrtkama i organizacijama važna tema na mnogim razinama. Učinkovita, koordinirana kombinacija tehničkih i organizacijskih mjera sigurnosti osnova je za uspješnu obranu od cyber napada. Važno je, međutim, ne ugroziti pristup korisnika.

TÜViT ima 20 godina iskustva u IT sigurnosti. Nudimo različite usluge orijentirane prema vašim specifičnim zahtjevima: od jednokratnih projekata do redovitih testova i certifikata. Pomoću naših pristupa rješavanju problema optimalno ste spremni prepoznati ranjivosti, trajno ih ukloniti i kontinuirano povećavati razinu sigurnosti.

TÜViT kombinira potrebnu stručnost i znanje u svom Tijelu za ocjenjivanje IS-revizija i penetracijskih testova tako da vaše informacije, podaci, IT i poslovni procesi budu trajno zaštićeni.

Naši stručnjaci za IT sigurnost redovito se certificiraju od strane Federalnog ured za sigurnost informacija (BSI), što dokazuje njihovu visoku razinu kvalifikacije za provođenje penetracijskih testova IT sigurnosti (penetracijski testovi IS-a) i mrežne provjere IS-a.

 

Tijekom eksploatacije uslijed međudjelovanja medija i stijenke posuda pod tlakom dolazi do korozijskih i erozijskih procesa koji s vremenom mogu narušiti strukturnu cjelovitost posude te predstaviti ugrozu za ljude i okoliš. U fazi projektiranja opreme pod tlakom ovaj rizik se smanjuje tako da se, ovisno o vrsti medija i njegovim korozivnim karakteristikama u kombinaciji s materijalom s kojim je u kontaktu, ugrađuje dodatna debljina materijala (dodatak za koroziju) ili se predviđa zaštita materijala raznim premazima, katodnom ili anodnom zaštitom itd… Neovisno o tome, tijekom eksploatacije nerijetko dolazi do neplaniranih scenarija uslijed ljudskih, tehnoloških ili okolišnih uvjeta te se stoga oprema pod tlakom koja je prema Pravilniku o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom NN27/2017 svrstana u visoku razinu opasnosti periodično pregledava. Glavna metoda procjene unutarnjih površina pritom je vizualni pregled. Unutarnji vizualni pregled nije moguće uvijek provesti na zadovoljavajući način zbog konstrukcijskih i/ili tehnoloških ograničenja te je tada prema Pravilniku o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom NN27/2017 dozvoljeno zamijeniti unutarnji pregled s odgovarajućom metodom nerazornih ispitivanja pomoću koje je moguće nadležnom inspektoru dobit uvid u stanje nedostupne površine. Najčešća metoda koja se pritom koristi zbog brzine provedbe, ekonomičnosti i pouzdanosti je ultrazvučno mjerenje debljine stijenke.

 

Kod ultrazvučnog mjerenja debljine stijenke objekta posredno se izračunava preko mjerenja vremena preleta ultrazvuka u materijalu poznatih akustičkih svojstava, tj. poznate brzine prostiranja ultrazvuka. Sustav za ultrazvučno mjerenje sastoji se od ultrazvučnog uređaja s numeričkim ili dodatnim A-prikazom (vidljivi signali ultrazvučnog odaziva), ultrazvučne ravne ili dvostruke sonde određene frekvencije i kontaktnog sredstava. Zbog praćenja opreme pod tlakom kroz njen životni vijek, važno je da su rezultati dobiveni mjerenjem ponovljivi i usporedivi neovisno o mjeritelju ili mjernom sustavu.

 

Zbog toga u TÜV Croatia ultrazvučno mjerenje debljine provodi educirano osoblje sukladno HRN EN ISO 9712:2012 u skladu s normom EN ISO 16809:2019 (zamjenjuje HRN EN 14127:2012 ). Raspolažemo s uređajima s numeričkim i A-prikazom koji su redovito kontrolirani od neovisne akreditirane ustanove. U mogućnosti smo mjeriti stijenke i preko metalnih i nemetalnih prevlaka kompenzirajući njihov utjecaj na ukupnu izmjerenu debljinu.

 

 Jedno od ključnih pitanja koja se postavljaju prilikom provođenja procjene stanja unutarnjih površina ovom metodom jest na koliko mjesta je potrebno provesti mjerenja za određenu posudu / opremu pod tlakom? Osim u slučaju UNP spremnika do 6,4m3, procjena broja i raspored mjernih točaka ovisi o nadležnom inspektoru. Da bi se moglo s dovoljnom pouzdanošću procijeniti optimalni broj i raspored mjernih mjesta potrebno je poznavati konstrukciju, tehnološke parametre i povijest posude kroz eksploataciju te na temelju tih parametara opreme procijeniti kritična mjesta. Također, prilikom provođenja mjerenja na ispitnom osoblju je odgovornost da ukoliko zamijeti odstupanja u mjerenjima koja bi mogla ukazivati na neuniformne korozijske/erozijske procese prilagodi opseg ispitivanja te ukoliko je potrebno nadopuni ispitivanje dodatnim tehnikama u svrhu dodatne karakterizacije nepravilnosti. Dugogodišnjim iskustvom djelatnika tehničke inspekcije TÜV Croatia u provođenju nadzora u proizvodnji, reparacijama, rekonstrukcijama i inspekciji opreme pod tlakom vjerujemo da možemo osigurati povjerenje u rezultat inspekcijkog nadzora prilikom provođenja ultrazvučnog mjerenja debljine stijenke i na Vašoj opremi pod tlakom.

 • Edukacija u doba koronavirusa
  Edukacija u doba koronavirusa
  više >
 • Partner- Zrakoplovno-tehnički centar
  Partner- Zrakoplovno-tehnički centar
  više >
 • Epidemija COVID-19 i utjecaj na provedbu audita u sektoru hrane
  Epidemija COVID-19 i utjecaj na provedbu audita u sektoru hrane
  više >
 • Tehnički pregled vozila i u Njemačkoj!
  Tehnički pregled vozila i u Njemačkoj!
  više >
 • Novost u zavarivačkoj tehnologiji - nova norma DIN EN ISO 6947:2020-02
  Novost u zavarivačkoj tehnologiji - nova norma DIN EN ISO 6947:2020-02
  više >
 • Zaštitna oprema u doba COVID-19 virusa – informacije za proizvođače i uvoznike
  Zaštitna oprema u doba COVID-19 virusa – informacije za proizvođače i uvoznike
  više >